Teeri (Tetrao tetrix)

Runsaslukuinen metsäkanalintu, jonka kannat vaihtelevat rajusti. Esiintyy etelässä vähemmän.

Tuntomerkit: Lyyrapyrstöinen ja punaluominen musta metsäkanalintu, jonka naaraalla ruskean-mustan-kirjavat poikkiraidat ja lovellinen pyrstö (vrt. koppelon tasainen pyrstö). Ääntely on kukoilla pulputtelua ja tsuu-IISH -köhimistä, naaraat kotkottelevat kok-kok ja varoittavat äänellä ka-ka-ka.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Peltojen, teiden, hakkuuaukkojen ja rantojen reunuskoivikot ja niiden lähialueet, talvisin lumen sisällä kiepissä. Soidinpaikoilta siirrytään ravinnon perässä sekametsiin ja erityisesti soiden ja hakkuuaukkojen reuna-alueisiin. Kesäisin tiheät kuusikot ja rämesaarekkeet, syksyisin mustikka- ja puolukkakankaat ja puolukkataimikot ovat suosiossa. Teerien kannat loppuvat suurinpiirtein kuusirajaan, eikä niitä ole Ruuhka-Suomessa. Olinpaikan tunnistaa käyristä, toisesta päästään valkeista 2-2,5 cm:n pituisista, 7-8 mm:n ulostekikkareista.

Ravinto: Kesällä versot, silmut, lehdet, ruohot ja marjat, talvella koivun silmut ja urvut, lepän norkot ja männynneulaset. Untuvikot syövät hyönteisiä, hämähäkkejä ja muita pieneliöitä.

Pesä: Höyhenillä, lehdillä ja kuivalla ruoholla vuorattu suojainen syvennys.

Saalismäärä: 118 000-162 00 vuosittain

Metsastys tapoja

Metsästys hiipimällä: Tässä muodossa kuljet ilman koiraa. Eteneminen tapahtuu kävellen mahdollisimman hiljaa ja rauhallisesti. Muista välillä pysähdellä ja tarkkailla luontoa. Ase on oltava koko ajan ampumavalmiudessa, koska tilanteet tulevat nopeasti. Sateella ja tuulella pääsee yleensä lähemmäksi teertä/teeriä.

Haukkuva lintukoira: Metsästys tapahtuu niin, että lintukoira kulkee metsästäjän edellä mieluiten vastatuuleen ja ottaa riittävän useasti yhteyttä isäntään. Teeret nousevat yleensä puuhun, kun ne havaitsevat koiran. Kun koira paikallistaa linnut alkaa se haukkumaan kiivasti. Näin isäntä tietää koiran löytäneen riistan. Tässä vaiheessa metsästäjän täytyy mennä haukulle erittäin hiljaa ja koko ajan tarkkaillen puita. Kun lintu huomataan puussa tulee laukaus suorittaa mahdollisimman nopeasti.