Peltopyy

Peltopyy (Perdix perdix)

Tuntomerkit: Vaaleaviiruisen harmaanruskea, punakurkkuinen ja -poskinen, rinta harmaa. Pulun kokoinen pyöreähkö ja lyhytpyrstöinen lintu.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Laajat peltoalueet ja niiden tiheikköiset reunamaat. Runsaimpia peltopyyalueita ovat Pohjanmaa ja Lounais-Suomi, lisäksi Keski-Suomi ja Kymenlääni sekä Oulu ja Pohjois-Karjala. Peltopyy on istutuslintu ja sen kannat ovat kuitenkin rajoittuneita ja epäyhtenäisiä.

Ravinto: Kesäisin hyönteiset, kukat, silmut, lehdet ja madot, syksyisin jyvät ja rikkakasvien siemenet, talvisin lumen alta kaivetut siemenet.

Pesä: Matala maasyvennys.

Saalismäärä: keskimäärin 2000 per vuosi

Metsästys tapoja

Metsästys:Peltopyitä metsästetään pelloilta seisovalla tai karkoittavalla koiralla. Molemmissa metsästys muodoissa koirien tulee olla hyvin koulutettuja. Näin saadaan metsästyksestä mielenkiintoista. Seisova koira kulkee isännän edellä ja vainun saatua se alkaa seisomaan nokka kohti lintua. Isäntä hiipii koiran viereen ja antaa käskyn ajaa lintu lentoon, jolloin metsästäjä palkitsee koiran tiputuksella. Karkoittava koira kulkee noin parinkymmenen metrin päässä metsästäjästä. Vauhdin tulee olla rauhallista, jotta koira kerkeää haistamaan ympärillä olevat peltopyyt. Karkoittavalla koiralla ampumatilanteet tulevat äkkiä, joten aseen on syytä olla koko ajan ampuma valmiina. Laukaus tulee suorittaa vasta kun peltopyy on lennossa, koiran tulisi seurata koko ajan lintua mahdollisen haavakon paikantamiseksi. Peltopyitä jahdatessa saa saaliiksi usein myös fasaaneja.