Metso

Metso (Tetrao urogallus)

Keski-Suomen maakunta- ja vaakunalintu. Arvostettu, isokokoinen ja suhteellisen vaikeasti saatava riistalintu.

Tuntomerkit: Akkametson eli koppelon sekoittaa helposti ruskean-mustan-valkoisen kirjavana vanhaan naarasteeriin. Koppelon pyrstö on kuitenkin pyöreäpäinen. Koppelon kotkotellessa ukkometson soidinlaulu on ”näppäilyä” KO-DOP KO-DOP ja SUIHI-SUISHI -”hiontaa”.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Talvisin mäntyvaltaiset metsät, kesäisin rehevät korvet, rämeet ja vanhat, puronvarsien tiheät kuusikot, joista löytyy marjoja. Metso viihtyy erämaissa. Elinpiiri on naaraalla suurempi kuin kukon muutaman neliökilometrin alue. Metsoja löytyy koko Suomesta, paitsi käsivarresta ja Etelä-Suomen asfalttiviidakosta. Niiden elinpaikat tunnistaa hiekan rypypaikoista ja 3-4 cm:n pituisista sentin paksuisista havunneulaisista paskakikkareista.

Ravinto: Kesällä marjat, silmut, lehdet, versot, jyvät ja hyönteiset yms., talvella männyn neulaset. Poikaset syövät hyönteisiä ja muuta pieneläinkuntaa.

Pesä: Vaatimaton neulasilla, risuilla ja lehdillä vuorattu maakuoppa pensaan tai kaatuneen rungon suojassa.

Saalismäärä: 33 000 per vuosi

Metsästys muodot

Metsästysaika:10.9-31.10

Metsästys: Luultavasti helpoin tapa saada metso on käyttää koiraa apulaisena. Ilman koiraa kävellään metsässä kiertäen oletettuja metsojen oleskelupaikkoja.

Metsästys haukkuvalla koiralla: Koira etsii maastosta metson, joka nousee monesti puuhun koiran edestä ja näin koira alkaa haukkumaan lintua. Metson keskittyessä koiran haukkuun metsästäjä hiipii varovasti kohti puuta jota koira merkkaa haukkumalla. Lähestymisen tulee tapahtua rauhallisesti, samalla koko ajan tarkkaillen puuta/puita ja yrittää päästä ampumahollille.

Metsästys seisovalla koiralla: Seisova lintukoira on erinomainen metsästyskaveri metso jahdissa. Koiran täytyy seurata jälkiä ja juosta linnun perässä. Metsästäjän on pysyttävä koiran lähellä jos mielii päästä ampumatilanteeseen. Metson tai koppelon lymytessä metsästäjä voi päästä todella lähelle lintua. Metsojahdissa kanakoiralla tulee usein myös muita metsäkanalintuja.