Sepelkyyhky (Columba palumbus)

Kyyhkykanta on kasvamassa ja levittäytymässä pohjoisemmaksi. Pyynti on viljelysten tuhon myötä sallittua myös metsästysajan ulkopuolella erikoisluvalla. Kyyhky esiintyy parvissa vain pesinnän ulkopuolisena aikana, ja niitä voi houkutella pillin äänen ja kuvien avulla.

Tuntomerkit: Siniharmaa, violettirintainen, siiviltään ja pyrstöltään tummempi kookas kyyhkylajike. Siivissä valkoiset juovat, ja vanhoilla linnuilla kaulalla valkeat läikät. Ääni on yleensä soidinhuhuilu.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Viljelysseutujen metsäsaarekkeet, joiden lähistöllä ruokaa. Pesä- ja lepopuut voivat sijaita myös syvemmällä metsässä. Kyyhky on muuttolintu, jota löytyy lähinnä Etelä- ja Keski-Suomesta, vaikka harvoja näkyy pohjoisrajoille saakka.

Ravinto: Herneet ja vilja, mutta myös apila, siemenet, madot, etanat ja silmut.

Pesä: Yleensä kuusessa oleva hatara risukasa.

Saalismäärä: 100 000-180 000 per vuosi

Metsästysmuodot

Passitus: Tottuneiden ruokailupaikkojen viereen. Tai sitten tarkkailemalla missä on kyyhkysten lentoreitit, kun kyyhkyset käyttävät yleensä aina samaa lentoreittiä, joka saattaa olla esim: jonkin tietyn aukean yli tietystä kulmasta, jonkun tiettyn ladon laidasta, tietystä mutkasta tiestä, ja jne..

Aamulento. 05.00- 07.00, alkaa heti auringon noustessa, riippuen tietenkin paljon myös keleistä, jos on oikein sateinen tai sumuinen niin aamulento alkaa sitä myöhemmin.

Päivälepopuut: saattavat olla jonkun pellon laidassa, tai sitten jossakin hakkuuaukean keskellä jätetty mettäpalanen, nämä paikat on erittäin hyviä passipaikkoja kun kyyhkyillä on aina samat päivälepopuut, niin sieltä saattaa saada hyvät saaliit.

Alkusyksystä kun kyyhkyset syövät paljon marjoja niin ne vihtyvät pajon metsissä ja silloin hakkuuaukeat ovat hyviä passipaikkoja joihin kyyhkyt tulevat istumaan.

Iltalento 14.00-17.00, välisenä aikana iltalento on parhaimmillaan kannattaa kuitenkin ottaa tässäkin sää huomioon koska esim.vesisade heikentää lentoa huomattavasti

Yöpuut: Yleensä alueen suurimmat, ja vanhimmat puustot jotak saattavat olla ruokailupellon läheisyydessä tai sitten paikasta riippuen on mahdollisesti jopa kaukanakin. Yöpuut on helppohavaita kun niiden alla on todella paljon höyheniä ja jätökisä. Kun tämmöinen paikka löytyy niin silloin kannattaa jäädä odottamaan iltaa.

Metsästys tapahtuu: Normaalisti haulikolla, suositeltava haulikoko: 2,7-3,00