Pyy (Bonasa bonasia)

Runsaskantainen ja pienikokoinen metsäkanalintu.

Tuntomerkit: Selästään harmaankirjava, rinta valkoisen-mustan-ruskea, pyrstössä mustavalkea kärkivyö. Koiraalla musta kurkku. Pyy ääntelee piipittämällä: pii-pii-pi-pi-ptipti, pyyn varoitusääni on plit plit plit.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Lehdot, leppää kasvavat puronvarsitiheiköt ja kuusivaltaiset havu- ja sekametsät 5-10 hehtaarin alueina. Tavataan enemmän etelässä kuusirajan mukaan. Pörähtää lentoon äänekkäästi.

Ravinto: Kesäisin marjat, versot, lehdet, siemenet ja hyönteiset, talvisin silmut ja koivun- ja lepän norkkoja.

Pesä: Maassa oksien, pensaan tai puun suojassa lehdillä, ruohoilla ja risuilla vuorattu syvennys.

Saalismäärä: n. 86 000 vuosittain

Metsästys tapoja

Pillitys: Pillitys on ehkä tehokkain tapa saada pyy perunoiden sekaan. Mene alueelle, jossa olet ennenkin nähnyt pyitä. Odota jonkun aikaa aivan hiljaa, jotta pyy luulee sinun häipyneen. Aloita pillitys vaikkapa sarjalla tii-tii-tititi. Odota 5-10min ennen uutta puhallusta. Jos pyy vastaa pillittelyyn elä ääntele heti takaisin vaan odota hetki. Voit myös matkia pillillä pyytä joka vastasi.Aina pyy ei välttämättä vastaa vaan tulee, joko maata pitkin tai lentäen sinua lähemmäksi. Lennossa olevan pyyn tuntee pyrähdysmäisestä lentoäänestä. Pyy on aika tarkka huomaamaan metsästäjän eli naamioi pääsi ja kätesi. Kun pääset ampumaan pyyn ja huomaat että lintuja oli useita. Vaihda n.100m paikkaa ja ala pillittämään uudestaan.