Kiiruna

Kiiruna (Lagopus mutus)

Pohjois-Lapissa puuttomilla korkeuksilla elävä suhteellisen harvinainen lintu. Kutsutaan myös tuntuririekoksi.

Tuntomerkit: Kesäpuku tunturiin ja kivikkoon sulautuva harmaa-kellanruskea, talvella lumipuku. Erottaa riekosta kesällä harmaammasta väristä ja talvella silmän mustasta juovasta (ei aina löydy naaraalta).

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Kiirunoita elää Suomessa lähinnä Enontekiön, Utsjoen, Inarin ja Sodankylän tunturialueilla, sekä Savukosken Värriössä. Elinpiireinä on korkeimpien tunturien puuttomat rinteet ja laet, joskus myös etelämpänä kivikkoiset ja karut tunturinummet.

Ravinto: Kesällä lehdet, kukat ja siemenet, talvella vaivaispajun ja -koivun versot ja urvut.

Pesä: Avoin tai pensaan suojaama maakuoppa.

Saalismäärä: vähäisiä, lähinnä riekkojahdin sivusaaliita