Majava (Castor fiber [eur.], Castor canadensis [kan.])

1800-luvun loppuun mennessä sukupuuttoon metsästetty, sittemmin siirtoistutuksista kasvanut kanta padonrakentajia. Suomessa sekä euroopanmajavaa ja kanadanmajavaa. Jahtaaminen suoritetaan kyttäämällä kiväärien kera.

Tuntomerkit: Kookas n.10-20 kg takajaloistaan räpyläjalkainen jyrsijä, jolla suuri lituskainen karvaton häntä.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Elää vesistöjen lähellä, joissa rakentelee patoja. Kömpelö kävelemään, mutta erinomainen uimari. Löytyy laikuittain siirtoistutusten peruina Lappia myöten, laajimmalti itärajalla Ilomantsi-Eno-Lieksa -seutuvilla, lisäksi alueita Hämeessä ja Etelä-Savossa. Euroopanmajavaa vain Satakunnassa.

Ravinto: Lehtipuut ja vesikasvit.

Pesä: Puista, mudasta, savesta ja vesikasvien kappaleista rakennettu kekomainen hytti.

Saalismäärä: n. 3000 vuosittain

Metsästys

Kyttäämällä: Ensin täytyy selvitellä missä majavat asustelevat. Löydettyä paikan mene kyttäämään aamuvarhaisella tai illalla myöhään. Huolehdi hyvästä naamioinnista, sekä ota huomioon tuulen suunta, koska majavalla on erittäin hyvä haju- ja kuuloaisti. Majavaa voi ampua haulikolla täyteisellä, jousella, kiväärillä. Majavan vitaali alue on hyvin pieni. Veteen ammuttaessa haavoittumisen riski on suuri, sekä kuollut majava saattaa vajota pohjaan. Ota mukaan pitkä onki tai rima jossa on kiinni iso koukku, näin saat majavan heti rannalle.