Fasaani (Phasianus colchicus)

Fasaani on maailman laajimmalle levitetty istutuslintu, jonka Karl Fazer toi Suomeen 1901 perustamalla ensimmäisen fasaanitarhan. Kantoja pidetään yllä edelleen istutuksilla, vaikka paikoitellen ne ovat nykyään runsaita.

Tuntomerkit: Kukolla tumma metallinhohtoinen sinivihreä pää, pitkä pyrstö ja punaiset silmänympärysten ihopoimut. Naaras ruskeankirjava.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Suojaiset kuusiryppäät ja pajukot peltomaisemassa. Fasaaneja löytää epäyhtenäisesti Oulun ja Lieksan tasalle, ja runsaimmat kannat ovat Uudellamaalla, Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Ravinto: Pehmeät lehdet, kasvien kukinnot, madot, hyönteiset ja siemenet. Talvella syö myös varpuja ja havupuiden silmuja.

Pesä: Maasyvennys.

Saalismäärä: n. 22 000 vuosittain

Fasaanin metsästys

Metsästysaika: 1.9.- 28.2.

Metsästys: Tapahtuu seisovalla tai karkoittavalla koiralla. Seisovista koirista käytetään yleisimmin setteriä, pointteria tai saksanseisojaa. Karkoittavista yleisimmin springerspanielia ja cockerspanielia. Aukeilla viljelysmailla seisova koira on parempivalinta, kun taas risukkoiseen ja hankalaan maastoon karkoittava koira sopii paremmin. Koiran tulee toimia täysin ohjaajan käskyjen mukaisesti. Näin jahdista saadaan mielekkämpää sekä turvallisempaa.

Metsästys seisovalla koiralla: Koira kulkee metsästäjän edellä kunnes saa vainun edellä olevasta fasaanista. Vainun saatua koira pysähtyy seisontaan, osoittaen kuonolla linnun suunnan. Jos koira on tehnyt löydön kaukana metsästäjästä tulee se ilmoittamaan löydöstä ja metsästäjä hiipii koiran luo antamaan tälle käskyn ajaa fasaani ilmaan, jolloin metsästäjä palkitsee koiran ampumalla linnun. Koira noutaa saaliin isännälleen vasta käskyn saatua.

Metsästys karkoittavalla koiralla: Koira kulkee noin parinkymmenen metrin päässä metsästäjästä. Vauhdin tulee olla rauhallista, jotta koira kerkeää haistamaan ympärillä olevat fasaanit. Karkoittavalla koiralla ampumatilanteet tulevat äkkiä, joten aseen on syytä olla koko ajan ampuma valmiina. Laukaus tulee suorittaa vasta kun fasaani on lennossa, koiran tulisi seurata koko ajan lintua mahdollisen haavakon paikantamiseksi.