Merihanhi (Anser anser)

Tuntomerkit: Jykeväolemuksinen vesilintu, iso punertava nokka, vaaleanpunaiset jalat ja siivissä vaalea etureuna. Ääntely gang-gang-gang -honkotusta, varoitusääni yksittäinen gang.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Ulko- ja sisäsaaristossa viihtyvä lounaisrannikolla runsas lintulaji. Tavataan myös Perämerellä, Lumijoella ja Limingalla sekä alkusyksystä rannikon sänkipelloilla ja rantaniityillä.

Ravinto: Heinien versot ja lehdet, orasruoho, siemenet ja jyvät.

Pesä: Ruohojen tai ruovikon suojassa.

Saalismäärä: 4 800 yksilöä vuonna 2004

 

Metsähanhi (Anser fabalis)

 

Tuntomerkit: Tumma pää ja siivet, oranssinkeltaiset jalat ja musta/keltaoranssi nokka. Ääntelee lennellessään ka-ga-ga.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Rauhalliset vesistöt: erämaajärvet, lammet, rimpiaavat ja kosteat suot. Pohjoisten soiden ja tundran lintu, eteläisimmät pesinnät Satakunnan, Keski-Suomen pohjoisosien ja Pohjois-Karjalan kohdalla. Venäjän puolelta Suomen läpi muuttaa syksyllä suuriakin metsähanhiparvia, joita näkee esim. Limingan ja Tyrnävän sänkipelloilla ja tulvaniityillä.

Ravinto: Pesimäaikana sarat ja muut kosteikkokasvit, muuttoaikana vilja, orasruoho, apila ja muut ruohot.

Pesä: Rauhallisessa paikassa höyhenillä vuorattu pesä esim. suolla mättäällä, lammen rantaruovikossa tai metsässä/kankaalla kaukanakin vedestä.

Saalismäärä: 4 800 yksilöä vuonna 2004

 

Kanadanhanhi (Branta canadensis)

 

Runsastumassa oleva 1964 Suomeen istutettu lintulaji.

Tuntomerkit: Mustavalkoinen, pitkä ja hoikka mustakaulainen lintu, jolla valkoinen pään takaosaan ulottuva laikku leuan alla.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Ruohikkoiset merenlahdet ja järvet lähinnä Vaasan ja Joensuun alapuolella Suomessa, lisäksi rannikoilla ja pohjoisempana satunnaisesti.

Ravinto: Heinät, apilat, oraat, vilja, hyönteiset ja etanat.

Pesä: Ruo’on palasista, risuista ja muista kasvinosista kasattu matala keko veden ääressä.

Saalismäärä: 3 600 yksilöä vuonna 2004

 

 

Metsästysmuodot

Metsästysaika: 20.8-31.12

Passitus: Kannattaa mennä sellaisille paikoille missä on hanhia näkynyt. Hanhet viihtyvät yleensä vesistöissä, soilla/nevoilla. Passipaikka kannattaa valita esim. lammenrannasta, ruokailupelloilta, tai lentoreitiltä.

Aamulento: Aamulla hanhet lähtevät nevoilta, soilta ja mereltä syömään puiduille viljapelloille(ohra) joten metsästäjän pitää olla hyvissä ajoin aamulla pelloilla passissa

Huomioitavaa: Pelloilla kaaveita käytettäessä kaaveiden sijainti tulisi olla n 30metrin etäisyydellä passipaikasta kaaveiden määrä ei tarvi olla valtava vaan noin 20 kaaveen parvikin riittää näistä 2 tai 3 saisi olla ns vartio hanhia joilla on päät pystyssä ja n. 10 m päässä muista. Muut kaaveet saisi olla syöviä kaaveita passi paikka tulee olla erityisen hyvin naamioitu koska hanhi on erittäin tarkka lintu varsinkin liikkeen hanhi huomaa todella helposti

Iltalento: illalla hanhet siirtyvät takaisin nevoille soille ja merelle yöpymään jolloin parhaimmat metsästys paikat illalla ovat suo/neva lammet ja merellä luodot.

Huomioitavaa: Neva/suo lammilla kaaveiden sijainti tulisi olla myös noin 30m etäisyydellä neva lampiin on hyvä asettaa kelluvia kaaveita muunmuassa ranta kaaveet ovat suositeltavia.