Minkki

Minkki (Mustela vison)

Pohjois-Amerikan turkistarhakarkulaisista kehittynyt voimakas luonnonvarainen kanta, joka on syrjäyttänyt Suomesta vesikon. Vesielämään sopeutunut tehokas uiva ja kiipeilevä saalistaja, joka ei juuri arkaile ihmistäkään. Pystyy tappamaan itseään suurempia eläimiä ja tappaa joskus myös yli oman tarpeensa varastoon.

Tuntomerkit: Yleensä tumman ruskea, valkoista alahuulessa ja leuassa, joskus myös kaulassa ja vatsassa. Saattaa löytyä valkoista lisäksi ylähuulesta kuten vesikolla. Minkistä on jalostettu erilaisia värimuunnoksia.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Viihtyy veden äärellä, ja talvisin suosii tiheäkasvuisia kaislikkorantoja, jäiden läpi virtaavia jokia ja majavien patoalueiden tulvaniittyjä, joissa jään alle jää minkin mentävää tilaa. Minkkejä tavataan koko Suomen alueella. Se liikkuu vuodenajan mukaan parisen kilometriä päivittäin, syksyisin eniten aamutuimaan ja iltahämärissä. Talven jäiden ja lumen alla oleilun jälkeen urokset lähtevät liikkeelle pitkillekin vaelluksille, ja kesällä poikasten kanssa elävät naaraat pysyttelevät pesän läheisyydessä.

Ravinto: Kalat, sammakkoeläimet, linnut, linnunpoikaset ja munat, pikkunisäkkäät ja äyriäiset. Talvisin ruokailu painottuu kalaan ja kesäisin lintujen muniin ja poikasiin.

Pesä: Kantojen ja juurakoiden alusissa, rantakivikoissa, ontoissa kaatuneissa puunrungoissa ja hylätyissä piisamin ja majavan pesissä.

Saalismäärä: 50 000 – 85 000 per vuosi

Metsästys

Minkille on olemassa oma pienempi tarhaverkosta tehty loukkunsa. Minkkiä on pyydetty perinteisesti myös ns. keinulautaloukulla, jossa yläasentoon kiilautuva keinulauta tukkii ulospääsyn lautarakenteisesta loukusta.

Minkin luontaista uteliaisuutta tutkia kaikki kolot ja ominaista piirrettä kiertää esteet kannattaa hyödyntää pyydysten sijoittelussa. Lahopöllejä yms. tavaraa voi käyttää johteina.

Minkki käy ansaan paremmin varsinkin kiima-aikaan, jos siinä on ennestään minkin haju. Joskus erillisen syötin käyttäminenkään ei ole tarpeen, jos on hajustanut pyytönsä eläimen hajurauhasista saatavilla tuoksuilla.