Näätä

Näätä (Martes martes)

Korpimaiden vaeltaja. Arvostettu saalis turkkinsa ja vaikean pyydettävyyden vuoksi.

Tuntomerkit: 650 – 1 800 g painava ja 42-59 cm pitkä. Talvella pörröinen, puna-harmaaruskea turkki, kesällä ohuempi suklaanruskea. Kurkussa kultaan vivahtava, kellertävä rintaan ulottuva laikku.

Elinympäristö, levinneisyys ja liikkuminen: Suosii vanhoja ryteikköisiä luonnontilaisia havumetsiä, Lapissa puronvarsia ja kuusikkoalueita, tavataan joskus myös sekametsissä ja talousmetsissä. Suomessa näätiä on kaikkialla paitsi tunturilapissa ja lounaissaaristossa. Näätä oleskelee päivät pitkäkäyttöisissä lepopaikoissa, ja lähtee illan tullen saalistamaan useille laajoille alueilleen joissa se oleskelee tietyn aikaa. Varsinainen elinalue voi näin olla jopa tuhansia hehtaareja. Liikkuu pääasiassa maata pitkin, mutta kiipeää tarvittaessa joko saalistaessaan tai paetessaan.

Ravinto: Oravia, jäniksiä, pikkunisäkkäitä, piisameja, kana- ja muita lintuja ja niiden munia sekä kesäisin hyönteisiä, matelijoita ja marjoja. Saattaa hyödyntää myös haaskoja ja teurasjätteitä. Tekee ruokavarastoja.

Pesä: Useimmiten palokärjen kolossa, ontossa puussa tai isoreikäisessa pöntössä.

Saalismäärä: 10 000 – 15 000 per vuosi

Metsästys tapoja

Loukulla tai raudoilla:Jos tavoitellaan näätää raudoilla, rautalaatikko sijoitetaan usein puuhun tehdylle alustalle ja paikalle tehdään maasta johteita, joita pitkin näätä pääsee kipuamaan helposti ylös. Näädälle voi myös laittaa loukun esim. puunrungon viereen joka toimii johteena loukkuun. Houkutteeksi loukkuun voi laittaa kalaa, lihaa, kananmunia yms. Loukku tulee myös muistaa peitellä hyvin oksilla.

Jäljestämällä: Tämä pyyntitapa vaatii metsästäjältä jonkin verran kuntoa sekä pitkäjänteisyyttä. Joskus näätä voi löytyä nopeastikkin, mutta joskus se voi viedä päiviä. Koira säästää tässäkin metsästysmuodossa huomattavasti aikaa. Nykyisin kun metsäautoteitä on suhteellisen tiheästi on jäljen löytäminen helpompaa, ainoa mikä antaa haastetta on jäljen iän määrittäminen. Paras on lähteä jäljestämään öisen lumipyryn jälkeen, mutta parikin päivää sitten ollut lumisade kannattaa hyödyntää. Kun löydät jäljen kannattaa seurata vain sitä, eikä lähteä risteävälle jäljelle. Kulje jäljen vieressä ettet sekoita jälkiä. Mikäli näätä on noussut puuhun ja lähtenyt etenemään puustoa pitkin, tulee vaikeusastetta huomattavasti lisää. Lumessa huomaat liikkumissuunnan pudonneina neulasina ja lumikokkareina. Lumettomat oksat ja latvat auttavat suunnan selvittämisessä. Jos metsä on tiheää, eikä jälkiä voi seurata, kannattaa lähteä kiertämään aukkoja pitkin. Näätä ei ole mikään erinomainen puussa liikkuja, joten sen on laskeuduttava maahan aukkoja ylittäessään. Jos renkaasta ei löydy ulosmenojälkiä, kannattaa vielä tehdä suurempi rengas varmistaaksesi näädän sisälläolo. Näätä menee mieluusti onttojen puitten sisälle. Jos löydät puun jossa elukka on voit koittaa rapistella puuta alhaalta ylöspäin, tämä voi saada näädän mielenkiinnon heräämään ja se tulee ulos reiästä kurkkimaan. Toinen konsi on lyödä esim. kirveen niskapuolella puuhun ja kuunnella kuuluuko puusta rapinaa. Ääniä kuullessaan näätä voi lähteä pakosalle ja tällöin on haulikko miehen oltava tarkkana.