Metsästyskoirat työskentelevät kovasti juoksemalla maratonimatkoja karkealla, vaikeakulkuisessa maastolla tai uimalla jäisissä vesissä toistuvasti koko metsästysreissun ajan. Harjoittelusta saatu fyysinen kunto ja henkinen terävyys auttavat uskollisinta metsästyskumppaniasi pärjäämään kentällä, mutta ruokkimalla hänet oikein voi maksimoida suorituskyvyn ja välttää vammoja.

Työkoiran tankkaus vaatii enemmän kuin pelkän raksukourallisen heittämisen kulhoon. Jotta metsästyskoiraa voidaan ruokkia oikein, sinun on harkittava kaavaa käytettäväksi, kuinka paljon ruokkia ja milloin. Näin koirasi voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Syötä sopivan kaavan avulla

On paljon tapoja, joilla voit ruokkia koiraa. Mutta ahkerille urheilukoirille premium-kaava on paras. Korkeammat rasva- ja proteiinipitoisuudet ruokkivat koiraurheilijan yleisiä ravitsemustarpeita, energiantarvetta, lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden aineenvaihduntaa ja korjausta.
Kaava, jossa on 30 prosenttia proteiinia ja 20 prosenttia rasvaa, on ja on ollut metsästyskoiran kultastandardi. Jos metsästit kovasti tai oikeastaan ollenkaan, se oli suositeltava ruokintaresepti. Koiranruoan kehitys antaa kuitenkin omistajille joustavuutta vastata koiransa energiankulutuksen ja kehon kunnon tarpeisiin.

30/20 sopii loistavasti koiralle, joka harjoittelee, työskentelee tai metsästää päivittäin, mutta sunnuntailiikkujalle se voi olla liikaa. Niille koirille, jotka ovat aktiivisia, mutta vain kentällä tai harjoittelevat pari kertaa kuukaudessa, alhaisempi rasva- ja proteiinipitoisuus saattaa olla parempi. ”
Jos koirasi on aktiivinen, mutta ei liiku kovaa joka päivä, harkitse 27/17 tai 26/16 proteiini-rasva-suhdetta. Näin voit ruokkia koiraasi enemmän ilman painonnousun uhkaa, mikä voi johtaa vammoihin ja muihin ongelmiin. Jos haluat ruokkia 30/20 kaavaa vähemmän aktiiviselle koiralle, seuraa hänen kehon kuntoaan ja säädä mittasuhteita aktiivisuustason mukaan terveen tilan ylläpitämiseksi.

Syötä koirasi ihanteelliseen kehon kuntoon

Ylipainoiset tai alipainoiset koirat eivät toimi optimaalisesti kentällä, ja ylipainoisilla koirilla on suurempi loukkaantumisriski. Koiraa ruokkimalla ihanteelliseen painoon voi pidentää hänen elämäänsä vuosia.
Ihanteellinen kehon kunto ei ole staattinen mittari. Se vaihtelee ajan ja vuoden aikana työkoiralla. Kun koira harjoittelee tai metsästää kovaa, se vaatii enemmän kaloreita joko enemmän ruokaa tai kaloreittain tiheämpää kaavaa, joka sisältää enemmän proteiinia ja rasvaa.
Mitatun ruokinnan avulla voit paremmin hallita koirasi kulutusta ja helpottaa sen pitämistä ihanteellisessa painossa ja kehon kunnossa – verrattuna siihen että koirasi syö täysin vapaasti. Jos koirasi syö täysin vapaasti, sinulla ei ole mitään keinoa seurata, kuinka paljon hän syö tai milloin, ja mahdollisia ongelmia, kuten äkillinen laihtuminen tai painonnousu. Mitatulla ruokinnalla tiedät, kuluttaa koirasi ruokaa tai ei, ja voit ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin lisätäksesi tai vähentääksesi määrää, muuttaaksesi kaavoja tai muita vaiheita.

Syötä oikeaan aikaan

Kilometrien juokseminen ylängöllä tai supikoirien jahtaaminen metsän läpi on kovaa työtä. Jos uskollinen ystäväsi tekee sen täydellä suolistolla, se voi haitata koirasi suorituskykyä ja joskus jopa johtaa tilapäisesti veriseen ulosteeseen ruoansulatuskanavan paksusuolessa olevan materiaalin ravistamisen vuoksi intensiivisen liikunnan aikana.
Ruokinta kerran päivässä harjoituksen jälkeen antaa koirallesi aikaa sulattaa ruoka kunnolla ennen seuraavan päivän harjoittelua. On silti parasta ruokkia kerran päivässä, illalla, kun koira on jäähtynyt. Anna raikasta vettä, jotta he voivat nesteytyä uudelleen, ja kun heidän huohottamisensa hidastuu normaaliksi, syötä niitä sitten. Tämä antaa heille riittävästi aikaa ruoansulatukseen ja ravintoaineiden imeytymiseen, mikä auttaa ravitsemaan toipuvia lihaksia ja täydentämään yleisiä energiavarastoja.
Ravitsemustutkimukset ovat paljastaneet, että koiran kestävyys voi jopa kaksinkertaistua tyhjään vatsaan verrattuna verrattuna siihen, että koira on syönyt neljä tai vähemmän tuntia ennen harjoittelua. Koirien ravitsemustutkimuksista on myös tieteellistä näyttöä siitä, että ruokinta 17 tai enemmän tuntia ennen liikuntaa johtaa rasvan paljon suurempaan käyttöön energiana; tätä verrataan ruokintaan kuusi tuntia ennen harjoitusta, mikä johtaa paljon suurempaan hiilihydraattien käyttöön energiantuotannossa.
Harjoittelun aineenvaihdunta ahkeralle koiralle on parasta, kun rasvaa käytetään energian tuottamiseen lihaksille. Tämä johtuu siitä, että rasva on paras energialähde kestävyysharjoittelun edistämiseen ja tukemiseen, mitä useimmat ahkerat koirat tarvitsevat optimaaliseen suorituskykyyn.
Kun kausi on vain pari kuukautta pitkä, sinun on huolehdittava koirasi parhaasta ravitsemus- ja ruokintaohjelmasta. Loppujen lopuksi ilman koiraa metsästys ei ole koskaan sama. Sinun velvollisuutesi on syöttää paras suorituskykykaava hänen aktiivisuustasolleen, käyttää aikaa mittaamiseen, seurantaan ja säätöön määrien mukaisesti ja ruokkia parhaalla hetkellä. Tämä maksaa osinkoa sinulle ja erityisesti koirallesi tällä kaudella.